Залишки ранньої планети, яка створила Місяць, могли застрягти глибоко всередині Землі

Talk about anything.

Moderators: Steve Halfpenny, Jonny2x4

Post Reply
Edvin
White Belt
Posts: 1
Joined: Fri Nov 17, 2023 12:05 pm

Залишки ранньої планети, яка створила Місяць, могли застрягти глибоко всередині Землі

Post by Edvin »

Нове дослідження припускає, що масивні аномальні згустки біля кори нашої планети є залишками протопланети, яка врізалася в Землю, утворивши Місяць.
earth_theia.jpeg
earth_theia.jpeg (80.19 KiB) Viewed 3115 times
Про те, як утворився Місяць, ведеться багато дискусій. Одна з найвідоміших теорій припускає, що планета розміром з Марс зіткнулася із Землею, коли вона була набагато молодшою, внаслідок чого утворилося багато уламків, які зрештою призвели до утворення Місяця. Нове дослідження припускає, що уламки цієї планети, що зіткнулася із Землею, можуть застрягти глибоко в надрах нашої планети розповідається в цьому блозі.

У 1980-х роках геофізики зробили цікаве відкриття. Здавалося, що глибоко в центрі планети є два згустки незвичного матеріалу розміром з континент - один під Африканським континентом, а другий - під Тихим океаном. Кожен з цих "згустків" вдвічі більший за Місяць і складається з інших пропорцій елементів, ніж мантія навколо їх.

Ці згустки називаються великими низькошвидкісними областями (LLVP), і наступне питання полягає в тому, звідки вони взялися. Дослідження, опубліковане на днях у журналі Nature, припускає, що ці згустки є залишками давньої планети, яка зіткнулася з Землею мільярди років тому, створивши Місяць.

Дослідження також дає відповідь на ще одну загадку, пов'язану з теорією "гігантського зіткнення" про те, як утворився Місяць. Менша планета, яка зіткнулася із Землею, отримала назву Тея, але її слідів не було знайдено ні в поясі астероїдів, ні в метеоритах. Дослідники вважають, що більша частина Теї була поглинута ранньою Землею, утворивши ці "LLVP", а залишкові уламки від зіткнення стали Місяцем.

Вперше LLVP були виявлені, коли вчені виміряли сейсмічні хвилі, що проходять через Землю. Ці хвилі поширюються з різною швидкістю через матеріали з різною щільністю. У 1980-х роках вивчення цих сейсмічних хвиль натякнуло на великомасштабні тривимірні варіації глибоко всередині Землі. Здавалося, що поблизу земного ядра існують дві структури з надзвичайно високим вмістом заліза.

Дослідники з Каліфорнійського технологічного інституту змоделювали різні сценарії хімічного складу Теї та її удару із Землею. Ці симуляції підтвердили, що фізика зіткнення могла призвести до створення як LLVP, так і Місяця. Частина мантії Теї могла злитися з мантією Землі, а інші уламки від зіткнення могли змішатися, утворивши Місяць.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 33 guests